Şubat 21, 2020

Kahve ne zaman tüketilmeli ? Olası Yan etkileri nelerdir ?

ile Dr. marsupilami

‘AsapScience’ adlı internet sitesine göre, en iyi saatler (08.00-09.00), (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatler. Bunun sebebi ise gün içerisinde verilen saatler arasında kortizol hormonumuzun pik yapıyor( ani artış gösteriyor) olması. Kortizol bizim biyolojik saat dediğimiz sirkadiyen saatimizi ayarlayan hormonlardan biri ve pik yapma saatlerinde tüketilen kahve kortizolun azalmasına neden oluyor. Sonuçta bir sonraki günlerin aynı saatlerinde kortizol yeterince salgılanmıyor. Doğal bir sonucu olarak biz kahveye yeniden ihtiyaç duyuyor ve farkında olmadan bağımlı hale geliyoruz.

Ayrıca Diyetisyeni Damla Eda Özçoban yaptığı bir açıklamada kafeinin kasları, sinirleri ve mide salgısını uyarıcı, aynı zamanda da metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahip olduğuna dikkat çekiyor: “Fazla kafein tüketimi kan basıncını ve kalp çalışmasını hızlandırıcı etkiye sahip olduğundan çarpıntı şikayetlerine neden olabilir. Öte yandan vücuttan magnezyum ve kalsiyum atımına bağlı olarak, osteoporoz (kemik dokusunun zarar görmesi) riskinin artmasına da neden olur. Yatmadan hemen önce kahve tüketilmesini ise vücutta dengesizliklere sebebiyet verebileceğinden ve iyi bir uykuyu engelleyebileceğinden dolayı önermiyoruz. Kahve tüketiminin yapılacağı en doğru zaman, yatmadan en azından 6-8 saat öncesidir.” En nihayetinde Önemli olan kahveyi nasıl ve ne miktarda tükettiğiniz. Kahvenizi şekersiz içiyorsanız, hatta bir miktar süt ilave ediyorsanız pek bir sorun yok; ama eğer şeker ve krema kullanıyorsanız, bunlar alacağınız enerji miktarını artıracağı için dikkatli olmanızda fayda var.

• Klinik tablolar: eğer aşırı kahve bağımlılığınız varsa…

1. Kalp ritminde artış (yaklaşık 15 dk sonra) ileri derecede olursa kalpte çarpıntı yapabilir.

2. Özafagus genişlemesine bağlı olarak reflü.(mide sıvısının yemek borusuna geri gelip bir yanma hissi oluşturması.)

3. Kas çekilmeleri ve spazmlar.

4. Midede ki sindirim tamamlanmadan ince bağırsağa geçmesine sebep olur. Mide kramplarını ve ülseri tetikler.(uzun süreli aç kalmış gibi hissedilen mide ağrıları)

5. Baş ağrısına sebep olabilir. Mevcut olan ağrı durumunda şiddeti arttırabilir.

6. Bağımlılık. (Yukarıda anlatılan Kullanım saatine bağlı olarak).

• kişisel kullanım ve tecrübeler:

henüz 10. Sınıfta başlamıştı kahve sevdam. İlk başta latte, sütlü köpüklü gibi daha yumuşak içimler tercih ederken şimdi bir çorba kaşığı gold ya da classic üzerine iki bardak su doldurup termosumu okula gidiyorum. Üniversite hazırlık dönemimde ciddi bir bağımlılık haline gelmişti çünkü bilinçi kullanmıyorduk. Kortizolün pik yaptığı saatlerde (sanki inadına yapar gibi) tüketiyorduk daha çok. Öyle bir seviyeye gelmişti ki artık sıradan bir 3ü 1 arada paketini açıp dil altımıza (kafein emilimi dil altından olur) toz olarak döküyorduk. Çünkü açmıyordu bizi, kesmiyordu yani. Ki çoğu zaman böyle toz olarak yedikten sonra bile uyuyakalmışlığım oldu. Daha sonraları farkına vardım ki depresyon havası vardı üzerimde genel olarak melankolik takılırdım ve ani enerji patlamaları yaşardım. Kronik baş ağrılarım olurdu ama sınava hazırlandığım için hiçbir zaman belirtilerim arasında bağlantı kurmamıştım. Şimdi ise sadece sabah kalkarken hazırladığım kahveyi ilk ders bitiminden sonra ara ara içiyorum öğleye kadar. Bu da 09.15-12.00 arası bir döneme denk geliyor. Gün içerisinde başka içmiyorum. Uyku düzenim de 01.00-07-00 olduğu için tam 12.45 de uykusuzluk belirtilerine bağlı esnemeler yaşıyorum. Sizinle paylaşmak için yaptığım araştırmalardan da gördüğüm üzere sanırım en mantıklı ve tutarlı olanı da bu şekilde olacağını düşünüyorum. Belki öğle yemeğinin ağırlığı fazla çöktüğü günlerde de saat 14-15 arası da küçük bir karton bardak içilebilir.

Kaynaklar:

https://onedio.com/haber/asiri-kafein-tuketiminin-size-yapabilecegi-19-korkunc-sey-264581

https://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/06/150615_kahve_saati_ideal