KAHVALTIDA ÇAY İÇMEK NE KADAR DOĞRU ?
Yediden yetmişe neredeyse herkes için bir alışkanlık olan sabah (kahvaltı) çayları alışkanlık konusunda Türkiye’de 2. Sırada bulunmaktadır. Peki bu kimseyi şaşırtmayan sonucun gözle görülmeyen boyutları nelerdir ?
Hatanın en büyüğü : yumurta ile tüketmek:
Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, kahvaltıda yumurta tüketilirken çay içilmesini önermediklerini belirterek, “Çaydaki tanen maddesi, kan yapıcı özelliği bulunan yumurtadaki demiri bağlıyor, emilmeden atılmasına yol açıyor” dedi.
Bu durum uzun vadede kişinin kansızlık problemleri çekmesine neden olacağından ciddiye alınması gereken bir detay olmaktadır. (Kansızlık kişide sürekli halsizlik hissetmeye sebep olmaktadır. Ayrıca kansızlık vücuda taşınan oksijeni de azaltacaktır ve kalp bu oksijen eksikliğini kapatmak için daha hızlı çalışacaktır. Bu da ileriki yaşlarda olası kalp problemleri için ufakta olsa bir başlangıç olabilir.)
Yumurta demişken. Tüketirken haşlanarak tüketilmesi tavsiye edilirken. Haşlanma süresinin çok uzun olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. ‘Fazla miktarda haşlarsanız sarısının etrafında yeşil halka oluşur. Bu durum lezzetini etkiler ya da bayatlığının göstergesi olabilir. Yumurtanın damak tadına uygunluğu için haşlanmasına dikkat etmeli’ diyerek ekledi.
O zaman ne içsin bunca insan ?
Tabi doğal olarak biz de bu sorunun cevabını merak ettik ve kahvaltıların vazgeçilmezi olan yumurtanın demirinden taviz vermeden rahatlıkla içebileceğimiz içecekleri düşündük.
Sonuçta C vitamini, demir emilimine yardımcı olduğunu öğrendik. Yani sabahları kahvaltıda portakal suyu, çok açık olacak şekilde limonlu çay içilmedi direk demli çay içmekten ve güne kahve ile başlamaktan daha faydalı olacaktır
Peki tiryakiler n’apsın ???
Azımsanmayacak kadar çok sayıdaki insanlar için çay kahvaltıdan ziyade gün içerisinde çalışırken ya da sohbet ederken de vazgeçilmezlerimizden. Öğünlerimizden 45-60 dk sonra çay tüketmek. İçerisinde ki kafein sayesinde öğünün verdiği ağırlığı azaltarak öğünden aldığınız besin değerlerininde düşmesini engelleyecektir.
SONUÇ:
Çay, kahve benzeri içecekleri öğünlerimizden minimum 45 dk sonra tüketmek ve özellikle kahvaltıda C vitamini ağırlık beslenmek hem bireyin kendisi hem de çocuklar ve hamileler için hayati bir önem taşımaktadır.